Klaverblad Sleen wandelroutes

57a

D:\Berend\Bureaublad\Roelof Smeenge\58.jpg

Collectie Stichting Streekeigen Sleen, SL09001131                          foto@streekeigensleen.nl       

Een foto van de boerderij Menso Altingstraat 15 in Sleen.  

Deze boerderij is gebouwd in 1863 door Adolf Hadders, een vervener uit Valthermond. Hadders was één van de erfgenamen van Berend Hamming ten Rodengate die in 1755 in Sleen was geboren. 

De familie Hamming ten Rodengate had vele bezittingen in Sleen. Zij woonden in De Koepen in Sleen. Hun boerderij is in 1920 afgebroken. 

Op zaterdagavond 27 december 1862 brandden aan de Polweg in Sleen vier boerderijen af, waarvan twee van de familie Hamming ten Rodengate. Deze twee boerderijen werden niet op dezelfde plek herbouwd.  

Hadders liet een nieuwe boerderij bouwen aan de Menso Altingstraat 15 in Sleen en zijn zwager Bernardus Johannes ten Rodengate Marissen uit Exloo bouwde de boerderij Menso Altingstraat 17. Beide boerderijen werden verpacht.  

De boerderij no. 15 is in de daarop volgende ruim honderd jaar meerdere keren doorverkocht en  heeft verschillende pachters gehad.  

De laatste pachter was Henderikus Heeling, die in 1966 in de boerderij ging wonen. Heeling pachtte de boerderij van Willem Joling uit Weerdinge, die deze in 1927 had gekocht. 

In 1980 liet Heeling een nieuwe boerderij bouwen aan de Schaapstreek 48, waar hij met zijn gezin naar toe is verhuisd. 

Harm Gerding en zijn moeder, de weduwe Aaltien Gerding-Tallen, kochten in 1980 de boerderij van Willem Joling. 

Gerding verkocht in 2008 de boerderij. De nieuwe eigenaar sloopte nagenoeg het gehele pand  en bouwde op dezelfde plek een nieuwe woonboerderij.