Collectie Stichting Streekeigen Sleen, SL04001201 foto@streekeigensleen.nl
Een foto uit ca. 1925 met rechts het huis Brink 23.
Een groep jongeren uit Sleen bezig met het verzamelen van brandbaar materiaal voor het paasvuur. Op een geleende boerenwagen werd dit materiaal naar het paasvuur buiten het dorp vervoerd. Op tweede paasdag ging de brand er in.
De woning rechts is de Brink 23, gebouwd in 1893 door gemeentelijk geneesheer Sixtus Gerhardus Eckringa Dinckgreve (1815-1899). Toen Dinckgreve in 1890 op 75- jarige leeftijd stopte met zijn werk als geneesheer, bouwde hij enkele jaren later deze woning.
Een gevelsteen, in de zijgevel aangebracht, getuigt nog van de bouw. Dinckgreve had eerder een artsenpraktijk in een woning, waar nu het appartementencomplex De Goornhoek is gevestigd.
Heel lang heeft hij niet van zijn nieuwe woning kunnen genieten. Alzheimer zorgde er voor dat hij de laatste jaren verzorgd werd door zijn zoon Roelof.
Dinckgreve is in 1899 overleden.
De gemeente heeft na zijn overlijden de woning gekocht. De geneesheren Winkler Prins en Hoogenboom hebben achtereenvolgens slechts kort in de woning gewoond.
Theodorus Arnoldus van Reemst was de laatste arts die de woning bewoonde. Deze heeft zich in 1907 als gemeentelijk geneesheer in Sleen gevestigd en begon zijn praktijk in de woning van zijn voorgangers.
In 1914 bouwde de gemeente een nieuwe woning met artsenpraktijk aan de Bannerschultestraat naast de voormalige synagoge.
Nadat Van Reemst naar de nieuwe woning was verhuisd, werd de woning aan de Brink te koop aangeboden en werd gekocht door landbouwer Gerrit Rotman en zijn vrouw Henderika Kamps. Toen hun zoon Hendrikus (Rieks) Rotman in 1918 trouwde, begon deze een manufacturenzaak. Rieks Rotman maakte geen kleren, maar had een winkel aan huis, die door zijn vrouw Geertruida Hollander werd beheerd. Rieks Rotman was dagelijks op pad met enkele koffers met aanverwante artikelen. Hij is in 1966 overleden. Op de bovenste foto Rieks Rotman bij zijn winkel.
Hun dochter Henderika (Rika) Rotman zette samen met haar man Jan Reinders de zaak voort. Zij waren in 1952 getrouwd. Er werden nu ook drogisterijartikelen in de winkel verkocht.
Jan Reinders overleed in 1986 en zijn zoon Hendrikus (Henk) Reinders zette samen met zijn moeder de zaak voort. Henk liet in 1977 een aanbouw aan de winkel bouwen.
Een foto van de woning en winkel van Henk en Grietje Reinders.
Het is nu geen winkel meer. Henk Reinders en zijn vrouw Grietje Elling hebben in 2017 het pand verkocht.
De nieuwe bewoner voerde een grootschalige verbouwing door en je kunt zien hoe het huis er nu uitziet.